Creată în 2012 ca o primă inițiativă de educație seismologică în școlile din România, Rețeaua Seismică Educațională din România (ROEDUSEIS) dorește să aducă mai aproape de elevi, studenți și profesori subiecte importante din aria Științelor Pământului, prin implicarea directă în procesul de monitorizare, analiză și interpretare a cutremurelor de pământ.
Printre rezultatele și acțiunile susținute:
- instalarea de seismometre educaționale și utilizarea acestora și a datelor înregistrate în scop didactic și de conștientizare asupra riscului seismic
- instruirea elevilor și cadrelor didactice pe tematici din domeniul Științelor Pământului (utilizând și abordări non-formale) și în utilizarea echipamentelor de înregistrare seismică
- crearea și diseminarea de resurse educaționale,(ex: broșurile „Despre cutremure și efectele lor”), destinate implementării unor discipline opționale de seismologie, pentru elevii din învățământul preuniversitar.
- dezvoltarea unui seismolaborator cu rol educațional dedicat stagiilor de practică din cadrul INFP. Tot în această direcție, INFP este co-organizator al Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele unde subiecte din domeniul seismologiei sunt adaptate și propuse liceenilor sub formă de proiecte de cercetare aplicativă. Pentru studenți un program de internship oferă anual șansa unui număr limitat de studenți de a desfășura stagii de practică pe tematici specifice domeniului de cercetare al INFP.
Află mai multe detalii aici.