Informarea populaţiei cu privire la cutremure și alte hazarde geologice șiefectele lor. Promovarea domeniului geoștiințelor și a rezultatelor de cercetare cu aplicabilitate și impact în minimizarea riscului de hazarde.
Ne propunem dezvoltarea unui program complex și complet ce vizează conștientizarea riscului seismic. Vom utiliza instrumente și tehnologii moderne precum şi spații expoziționale interactive și zone special amenajate și echipate pentru informare, educare și instruire.
O componentă importantă o constituie dezvoltarea materialelor de promovare și diseminare, ce au ca principale obiective transmiterea informațiilor către publicul larg, introducere în curriculum școlar a noțiunilor referitoare la dezastrele naturale și a orelor de pregătire antiseismică/comportament în caz de urgență (relația dezastru-răspuns-refacere-reducere risc) la toate nivelurile educaționale și adaptate în funcție de componentele socială, politică, culturală, economică și de mediu.
Obiective
Informarea și instruirea populaţiei cu privire la cutremure și efectele lor, în special comportamentul în caz de seism, componentă principală a acțiunilor de prevenţie.
Dezvoltarea Rețelei Seismice Educaționale ca principal instrument de conectare între comunitatea științifică și publicul larg.
Dezvoltarea unui program de promovare a domeniului Științelor Pământului și a rezultatelor cercetării pentru publicul larg, bazat pe parteneriate naționale și internaționale, modele de bune practici, spații nou create și studii metodologice
Activități
Dezvoltarea de evenimente științifice periodice cu caracter educațional ce prilejuiesc comunicarea publicului școlar cu cercetătorii:
Rețeaua Seismică Educațională din România
Creată în 2012 ca o primă inițiativă de educație seismologică în școlile din România, Rețeaua Seismică Educațională din România (ROEDUSEIS) dorește să aducă mai aproape de elevi, studenți și profesori subiecte importante din aria Științelor Pământului, prin implicarea directă în procesul de monitorizare, analiză și interpretare a cutremurelor de pământ. Mai multe detalii aici.
Expoziția Mobilă despre Cutremure (MOBEE)
Dezvoltată în cadrul unui proiect național, MOBEE (Mobile Earthquake Exhibition / Expoziția Mobilă despre Cutremure) prezintă publicului larg cele mai importante și actuale informații despre cutremure, într-o formă accesibilă și atractivă. MOBEE este ușor de transportat și utilizează machete 3D alături de aplicații digitale interactive pentru a ilustra un parcurs itinerant – de la cauze la efectele cutremurelor și la ce putem face pentru reducerea riscului seismic. Mai multe detalii aici.
Vizite și ateliere la INFP
Sediul central și câteva dintre observatoarele seismice ale INFP (Muntele Roșu, Timișoara, Vrâncioaia) își deschid porțile pentru a fi vizitate, atât de clase de elevi și profesori (ex: în cadrul programului Școala Altfel), cât și de grupuri de persoane interesate de domeniul seismologiei. Mai multe detalii aici.
Turul ghidat „Bucureștii și cutremurele”
Acest tur reprezintă o plimbare prin Centrul Bucureștilor (Zona Universitate-Magheru-Calea Victoriei), în compania unui cercetător INFP și a colaboratorilor noștri pe diferite arii de expertiză (istorie urbană, inginerie seismică etc.). Mai multe detalii aici.
Școala Altfel la Măgurele
Un program de tip porțile deschise în laboratoarele institutului dedicat elevilor, profesorilor și studenților.
Școala de vară de Știință și Tehnologie (MSciTeh
Un program de inițiere în activități de cercetare, dedicat elevilor de liceu și profesorilor.
Noaptea Cercetătorilor
Festival de știință și promovare a cercetării pentru publicul larg.
Conferința Națională a Comunității Educație pentru Știință
Conferința bienală de bune practici pentru profesioniștii din domeniul educației pentru știință;
Cu mic, cu mare … prin Univers
Festival de știință pentru publicul școlar și târg de joburi și internshipuri în domenii de cercetare și tehnice cu calificare înaltă la Măgurele;
Alte evenimente de promovare a cercetării cu impact educațional
Workshop-uri, masterclasses, TEDx, etc.