In perioada 24-29 martie 2023, GeoEduLab desfasoara o campanie interdisciplinara de geofizica in zona Vrancioaia-Plostina. Deschidem aceasta oportunitate studentilor interesati, indiferent de anul de studiu, atat licenta cat si master. Cei interesati sunt rugati sa citeasca descrierea ce urmeaza si apoi sa completeze acest formular — cat mai repede.
Descriere generala
Campania de măsurători se va realiza în Poligonul multidisciplinar Vrâncioaia-Ploștina și va presupune monitorizarea, cu ajutorul metodelor geofizice a unor zone de studiu din arealul NFO cu ajutorul metodelor geofizice.
- Folosind Vom monitoriza cu ajutorul unor echipamente moderne, vom monitoriza seismicitatea ,și zgomotului seismic din zonă și vom aborda multidisciplinar studii de caz precum alunecările de teren ,și caracterizare geofizică a amplasamentelor stațiilor seismice sau amplificările locale, etc.
- Practica va avea un caracter inter și multi-disciplinar.
Participanții vor fi împărțiti pe grupe, fiecare grupă va aplica 1-2 metode geofizice (detaliate mai jos), colecta, analiza și interpreta datele cu softuri specifice, și vor avea acces la datele înregistrate prin celelalte metode, prezentate de fiecare grupă în parte. - Pe langa activitatea de teren vor exista și sesiuni teoretice (tot in teren) pe mai multe subiectele: geologie, topo&GNSSPS și seismologie.
Infrastructura și metodele ce vor fi utilizate sunt:
Seismologie – GRUPA 1
Metoda bazata pe masuratori cu sursa pasiva
Scurta intro
Scurta descriere a metodei si echipamentului
Vor fi utilizati:
- 15 senzori 3C wireless (Atom)
- Stații seismice de Banda larga si scurta perioada pentru campanii temporare
Obiective propuse
Program achizitie si procesare date
GEODEZIE & GNSS GRUPA 2
Perioada dedicată practicii de teren din zona Vrancioaia- Plostina pentru măsurători de geodezie satelitară – GNSS, va cuprinde următoarele etape:
- O zi de instruire teoretică și practică cu privire la tehnologia GNSS și operarea/configurarea echipamentelor de teren:
- Introduce în teoria GNSS (Cercetători INCDFP și/sau Profesori Geologie și Geofizică);
- Prezentarea echipamentelor și a accesoriilor ce urmează să fie utilizate în condiții reale, pe teren (receptoare, antene și accesorii);
- Configurarea receptoarelor (Operarea și manipularea practică a meniurilor de către cursanți);
- Demonstrarea achiziției de date;
- Discuții despre diverse tipuri de amplasamente: Stații de referintă, stații de campanie și diverse configurații de monitorizare/studii de caz: deformări crustale, alunecări de teren, subducții și construcții antropice;
- Activități practice de colectare seturi de date reale, pe baza unui scenariu (puncte de staționare) prestabilite (2-3 zile, static, 4-6 ore, 2-5 puncte de staționare);
- O zi dedicată pentru analiza seturilor de date achiziționate, masă rotundă de discuții, feedback și noi perspective;
- Conversia, standardizarea, vizualizarea și analiza datelor GNSS și multisenzor, colectate;
- Analiza calității datelor, în format grafic și/sau sub formă de raport, cât și verificarea automată a încadrării în limitele impuse.
- Determinarea automată a coordonatelor cu diferite metode;
Alte informații:
Echipamente GNSS pentru activitatea de practică: 10 seturi alcătuite dintr-un receptor GNSS, două antene GNSS diferite, un set de accesorii. Sistemul achizitionat poate să fie utilizat pentru măsurarea precisă a deplasării și deformării terenului (alunecări de teren, pante, cedări de teren, ghețari, avalanșe, vulcani etc.) și a structurilor civile (baraje, clădiri, poduri, etc.) pe suprafețe mari.
Aceste echipamente mobile utilizează tehnologia GNSS pentru monitorizări de la distanță, non-invazive, în condiții de siguranță, utilizeazând o metodă/tehnologie emergentă de detecție satelitară pentru monitorizări ale deformărilor crustale dintr-o regiune de studiu, ideală pentru suprafețe naturale mari dar și pentru structuri antropice. Datele GNSS pot fi corelate și coroborate cu o gamă vastă de masurători geologice, geofizice și atmosferice pentru studii multidisciplinare.
MASURATORI AEROPURTATE (LIDAR, MAGNETO)
Noa este un vehiculul aerian multifunctional, actionat de la distanta, pentru uz comercial. Cele sase rotoare Acecore personalizate au fost proiectate pentru a permite pilotului in comanda sa zboare pentru o perioada lunga de timp cu diferite sarcini utile. Datorita lansarii rapide si modulare a lui Noa, nu exista limita pentru cantitatea de sarcina utila care poate fi utilizata. Gremsy, Freefly, DJI si LiDAR se incadreaza toate in posibilitati. Datorita flexibilitatii optiunilor bateriei, utilizatorii pot echilibra sarcina utila si greutatea bateriei pentru a permite o eficienta optima a zborului. Cele sase brate aerodinamice din fibra de carbon pot fi indepartate si reasamblate prin sistemul de deasare rapida Acecore, permitand o portabilitate imbunatatita si o configurare fara instrumente.
PREZENTARE ECHIPAMENTE & APLICATII (DEMO):
INTERFEROMETRE
IBIS -FM EVO este un sistem de monitorizare cu teledetecție, capabil să măsoare deformația superficială LoS a zonei monitorizate, reprezentată de o pantă naturală, versant de mină în cariera deschisă sau o structură. Sistemul oferă aproape în timp real o nouă măsurătoare a deformării întregii zone monitorizate, până la 5 km, la fiecare nouă achiziție. Datele de deplasare pot fi utilizate pentru a detecta deformarea precursoare a unei posibile defecțiuni a pantei sau structurii și pentru a oferi o avertizare timpurie pentru evacuarea zonei supuse riscului înainte de potențialul colaps.
GRAVIMETRU ABSOLUT portabil
Gravimetrul absolut A-10 este un instrument de înaltă precizie, transportabil, pregătit pentru câmp, care măsoară accelerația verticală a gravitației (g). În timp ce A-10 va funcționa ca un instrument de laborator fiabil și precis, acesta este proiectat în primul rând având în vedere operarea pe teren: funcționează pe o sursă de alimentare de 12V DC (adică acumulator auto) și este optimizat pentru a facilita funcționarea rapidă pe teren: în funcție de condițiile site-ului, este posibil să achiziționați peste 20 de stații absolute de câmp într-o singură zi!
Funcționarea A-10 este simplă în concept. O masă de testare este coborâtă vertical de un dispozitiv mecanic în interiorul unei camere de vid și apoi lăsată să cadă o distanță medie de 7cm. A-10 utilizează un laser, interferometru, izolare inerțială de perioadă lungă, și un ceas atomic pentru a determina cu precizie poziția masei de testare în cădere liberă pe măsură ce accelerează datorită gravitației. Accelerația masei de încercare se calculează direct de pe traiectoria măsurată.