Gravimetru absolut portabil (A-10)

Este un instrument de înaltă precizie, transportabil, pregătit pentru teren, care măsoară accelerația verticală a gravitației (g). În timp ce A-10 va funcționa ca un instrument de laborator fiabil și precis, acesta este proiectat în primul rând având în vedere operarea pe teren: funcționează pe o sursă de alimentare de 12V DC (adică acumulator auto) și este optimizat pentru a facilita funcționarea rapidă pe teren: în funcție de condițiile site-ului, este posibil să achiziționați peste 20 de stații absolute de câmp într-o singură zi!

Funcționarea A-10 este simplă în concept. O masă de testare este coborâtă vertical de un dispozitiv mecanic în interiorul unei camere de vid și apoi lăsată să cadă o distanță medie de 7cm. A-10 utilizează un laser, interferometru, izolare inerțială de perioadă lungă, și un ceas atomic pentru a determina cu precizie poziția masei de testare în cădere liberă pe măsură ce accelerează datorită gravitației. Accelerația masei de încercare se calculează direct de pe traiectoria măsurată.

Interferometrul laser generează franje de interferență optică pe măsură ce masa de testare scade. Franjele sunt numărate și cronometrate cu un ceas atomic pentru a obține perechi precise de timp și distanță. Aceste date sunt adecvate unei traiectorii parabolice pentru a obține o valoare măsurată de g. Această metodă de măsurare a gravitației este o soluție, deoarece determinarea este pur metrologică și se bazează pe standarde de lungime și timp. Interferometrul utilizează o scară de distanță furnizată de un laser cu heliu-neon, stabilizat, cu polarizare (HeNe). O bază de timp atomică rubidiu oferă scala de timp utilizată pentru sincronizarea exactă. Valoarea gravitației obținute cu A-10 poate fi utilizată fără reduceri de buclă, post-procesare și legături de referință. În plus, nu este necesar să se aplice corecții de tară și derivație necesare în mod normal atunci când se utilizează instrumente relative.

to top