Sistem pentru măsurători seismice pasive și cu sursa activa

Sistemul poate fi utilizat pentru monitorizarea unor zone seismice, a unor structuri naturale sau civile (clădiri, baraje, poduri) afectate de episoade seismice naturale (cutremure, roiuri seismice) sau antropice (cutremure induse de exploatarea hidrocarburilor, explozii în cariere), precum și pentru investigarea seismică de suprafață și de mică adâncime în scopul explorării de resurse minerale sau determinării unor parametrii dinamici ai terenului. Sistemul poate fi utilizat de asemenea în diverse studii seismice active și/sau pasive cum ar fi seismică de reflexie, refracție, MASW (Multi-Channel Analysis of Surface Waves – Analiza multi-canal a undelor de suprafață).

Sistemul include urmatoarele componente

  1. Generator de unde P și S ELVIS VII

ElVIS VII este un generator de unde seismice P și S. Sursa constă într-o masă mobilă acționată de un motor liniar în cascadă și este complet acoperită, iar o suspensie pneumatică reglabilă asigură o eliberare maximă a energiei seismice în diferite condiții de suprafață. Sistemul poate fi utilizat în investigații seismice de reflexie, profilare seismică verticală (VSP), studii bazate pe unde seismice de forfecare, etc. Mișcarea sursei de-a lungul liniei seismice se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv de tip roabă.

Sistem de investigații seismice de suprafață de înaltă rezoluție

Sistemele de investigații seismice de suprafață de înaltă rezoluție sunt constituite din diferite echipamente seismice, accesorii și software de achiziție și prelucrare a datelor seismice. Aceste sisteme sunt utilizate în diverse studii seismice active și/sau pasive cum ar fi seismică de reflexie, refracție, MASW (Multi-Channel Analysis of Surface Waves – Analiza multi-canal a undelor de suprafață), HVSR (Horizontal-to-Vertical Spectral Ratio – Raportul Spectral Orizontal-pe-Vertical). 

2. Geoda este o stație seismograf  cu 24 canale pentru prospecțiuni seismice de înaltă rezoluție. Stația este controlată de un program instalat pe un laptop.

3. Sistem de achiziție seismică wireless bazat pe unitati Atom-3C (3 componente)

Utilizare: Atom-3C este un seismograf wireless ce are ca scop înregistrarea undelor seismice de joasă frecvență provenite din surse pasive (zgomotul seismic ambiental) în vederea determinării vitezelor undelor de suprafață Rayleigh-Love și pentru studii HVSR (Horizontal-to-Vertical Spectral Ratio – Raportul Spectral Orizontal-pe-Vertical). Geometria seismografelor pentru achiziția datelor variază în funcție de tipul studiilor dorite.  HVSR este compus dintr-o unitate Atom-3C și un geofon triaxial de 2 Hz, iar pentru analiza undelor Rayleigh-Love mai multe unități Atom-3C cu geofoni sunt amplasate în configurație de tip array. Fiecare Atom-3C este dotat cu convertor analog/digital de ultimă generație pe 24 de biți, GPS,o baterie internă și sunt echipate cu WiFi pentru comunicații și recuperarea datelor. Descărcarea datelor este rapidă și ușoară, de la mai multe unități simultan, utilizând WiFi și un laptop sau telefon-smart prevăzut cu software-ul Atom Downloader, fie pe teren sau la birou, pentru procesare imediată. Datorită stocării interne standard de 8 GB (posibilitate de extindere până la 32GB) și a intervalului de eșantionare de 4 ms, se pot înregistra până la 8 ore pe zi, timp de 45 de zile.

4. Geofonii triaxiali 2 Hz se înfig în sol (în diferite configuratii sau rețele) pentru a înregistra vibrațiile generate de diferite tipuri de surse de semnal în investigații de reflexie sau refracție seismică.

  • 15 statii seismice mobile pentru campanii temporare (10 SP si 5 BB)
to top