𝐈𝐋𝐏 & 𝐆𝐄𝐎𝐒𝐂𝐈𝐄𝐍𝐂𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟐

4-7 Octombrie 2022

Bibioteca Academiei Române din București

Cel de-al 16-lea Workshop al International Lithosphere Program (ILP) Task Force Sedimentary Basins și al 7-lea Simpozion de Geoștiințe al Societății Române de Geofizică Aplicată a avut loc săptămâna trecută (4-7 octombrie) la. 

Pentru tema propusă anul acesta ”Legătura dintre bazinele sedimentare, zonele orogene și litosferă în geostiințele aplicate și teoretice” au fost abordate subiecte precum materii prime critice, tranziția energetică și problemele de mediu, dar și aplicabilitatea geoștiințelor pentru provocările societale. 

Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid și a debutat cu o excursie în sud-estul Carpaților, fiind urmată de două zile de prezentări științifice și de o excursie de o zi, post-eveniment, la una dintre cele mai mari mine de sare din Europa, Slănic Prahova. 

Cele 93 de lucrări prezentate pe parcursul celor două zile, în cadrul sesiunilor de prezentări orale și de postere, au reunit participanți din România, Norvegia, Italia, Spania, Albania, UAE, Franța, Serbia, Ungaria, Polonia, Elveția, Pakistan, Iran, Nigeria, Turcia, etc. 

În cele 3 zile de deplasare pe teren, participanții au observat și analizat structura și evoluția Carpaților, tectonica activă, procesele geologice şi geomorfologice, precum  și impactul asupra mediului și efectele provocate de exploatarea sării – tasarea terenului, formarea de doline și lacuri saline, alunecări de teren, fisuri ale structurilor, etc.

Laboratorul GeoEduLab din cadrul INCDFP a fost reprezentat de o delegatie de 9 cercetatori ce au prezentat rezultatele cercetarilor in 7 comunicari orale, 4 postere, precum si doua ateliere dedicate cercetatorilor dar si studentilor participanti.

Atelierul a  oferit o perspectivă asupra primului serviciu online din România – platforma PREVENT – care oferă suport și un mijloc de procesare și vizualizare a datelor înregistrate în clădiri cu ajutorul sistemelor de monitorizare a acestora. Platforma PREVENT poate genera produse aplicative bazate pe cercetări și monitorizări bazate pe diferite tipuri de senzori (de exemplu seismici, interferometre radar, stații meteo), cu scopul îmbunătățirii siguranței și a securității mediului urban împotriva dezastrelor naturale. Categoriile de beneficiari ai acestei platforme sunt diverse, de la administratori de clădiri și ingineri până la profesori și studenți. În cadrul atelierului au fost prezente cele mai recente evoluții ale platformei PREVENT în ceea ce privește monitorizarea bazată pe senzori, procesarea datelor și activitățile practice bazate pe datele inregistrate precum. De asemenea, s-a discutat  rolul platformei în diverse acțiuni de reducere a riscului seismic înainte, în timpul și după un cutremur puternic.

În cadrul atelierului au fost prezentate cele mai recente proiecte ale INCDFP care vizează dezvoltarea și consolidarea accesului la date, produse și servicii din domeniul Științelor Pământului. S-a discutat despre parcursul inițiativei naționale “SETTING – Servicii tematice integrate în domeniul observării Pământului – o platformă națională pentru inovare” în spijinul proiectului EPOS-RO  și despre modul în care modernizarea infrastructurilor de cercetare de interes național printr-un poiect structural – “CRESCENTO – Creşterea capacităţii de cercetare din domeniul seismologiei şi seismologiei inginereşti la Observatoarele şi Staţiile Seismologice din cadrul Reţelei Seismice Naţionale” – poate îmbunătăți cooperarea dintre institutele de cercetare și universități, dezvoltarea și furnizarea de noi servicii de cercetare și încurajarea participării la infrastructuri de cercetare la nivel european precum și la proiecte naționale și europene.

to top