Noaptea Cercetatorilor

ReCoNnect2 -Research Communication for active learning

Perioada: 2022-2024

Coordonator proiect: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Nucleara (IFIN-HH)

Coordonator partener INCDFP: Dragos TATARU

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, are loc în orașe precum București, Timișoara, Cluj- Napoca, Suceava, Galați și multe altele. Cu ocazia evenimentului, publicul larg va putea intra în dialog cu cercetători și va putea urmări experimente spectaculoase, demonstrații live și conferințe fascinante despre știință.

Târg tradițional de promovare a științei pentru publicul larg, cu participarea a peste 100 de expozanți în cele 20 de locații. In 2022 peste 50.000 de vizitatori au fost prezenti in cele 18 locatii. (Baia Mare, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Fălticeni, Focșani, Galați, Măgurele, Pitești, Satu Mare, Suceava, Târgu Neamț, Timișoara) și din mediul rural în zonele Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, Geoparcului Carpaterra și Geoparcului Oltenia de sub Munte.

Evenimentul de anul acesta este organizat de un consorțiu național din care fac parte Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

Evenimentul are un format variat, în care sunt îmbinate standuri ale institutelor de cercetare si universităților, ateliere de lucru, experimente demonstrative, prelegeri științifice, prezentări ale unor proiecte de cercetare ale elevilor, concursuri de cunoștințe generale samd. Ediția din acest an este dedicată celor mai noi rezultate obținute de mediul de cercetare din România și intenționează să pună în evidență modul în care cercetarea îmbunătățește viața de zi cu zi și contribuie la dezvoltarea societății si formarea de noi cariere.

to top